Hlavní obsah

Astronauti v kosmu opravují sluneční panely

Novinky, Petr Kubala, IAN

Astronauti z raketoplánu Discovery dnes v 11:03 našeho času zahájili jeden z nejsložitějších a nejnebezpečnějších výstupů do kosmu v historii budování Mezinárodní kosmické stanice. Úkolem improvizované kosmické vycházky je oprava poškozených solárních panelů. Výstup by měl podle NASA skončit kolem 18:00.

Článek

Scott Parazynski a Doug Wheelock zahájili sobotní výstup do kosmu v 11:03. Trvat by měl maximálně šest a půl hodiny.

Hlavní tíha operace je na bedrech Scotta Parazynského, který bude přepraven pomocí staničního manipulátoru prodlouženého o patnáctimetrový nástavec k poškozené části slunečních panelů. Bude dál od stanice, než je doporučená vzdálenost pro bezpečný návrat v případě problému. Parazynski bude k místu přepravován asi 45 minut a stejný čas mu zabere i návrat. Pokud by tak došlo k nějakému poškození skafandru, nebo jiným problémům, neměl by dostatek času se vrátit včas. Rezervní zásoby kyslíku vydrží jen asi 30 minut.

Zatímco Scott Parazynski bude přepravován k místu poškození, jeho kolega Doug Wheelock bude vše sledovat a navigovat další členy posádky, kteří budou uvnitř vesmírného komplexu mechanický manipulátor ovládat.  

Navíc bude Parazynski pracovat poblíž elektrického vedení, takže mu při samotné opravě hrozí zásah elektrickým proudem. Opravu komplikuje skutečnost to, že inženýři z dostupných záběrů jen odhadovali, co se solárnímu panelu vlastně stalo.

Veškerá rizika ale NASA hodlá podstoupit, protože jiná možnost opravy není. O tom, že je problém skutečně vážný svědčí i fakt, že úřad zrušil všechny zbývající úkoly mise a plně se soustředil na opravu panelů.

Trhlina o velikosti asi 70 centimetrů znemožňuje plně rozvinout sluneční panely, takže nemají potřebnou stabilitu a nemohou se otáčet za Sluncem. Důsledkem toho nemá ISS v tuto chvíli dostatek energie na rozšíření o další moduly. Už v prosinci má přitom raketoplán Atlantis dopravit k ISS evropský modul Columbus.

Astronaut bude přepraven pomocí staničního manipulátoru k poškozenému místu. Kresba NASA

Parazynski je velmi zkušeným astronautem. Ve vesmíru je už popáté a celkově se jedná o jeho sedmý výstup do kosmu.

Jak přesně bude oprava probíhat, není v tuto chvíli jasné. Parazynski musí především zajistit bezpečné rozvinutí panelů. Klíčovým úkolem je uvolnění vodícího lanka. V nejhorším případě ale bude připraven lanko přestřihnout a poté zafixovat. Sluneční panely se poškodily v úterý, kdy se je posádka snažila rozvinout poté, co byly přesunuty z jiného místa.

Celý výstup do kosmu již vysílá NASA TV, kterou si můžete naladit na adrese: http://nasatv.ian.cz/

Reklama

Výběr článků

Načítám