Hlavní obsah

NASA se pokusí opravit poškozený sluneční panel

Novinky, Petr Kubala, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký úřad pro letectví a vesmír zcela změnil program posledních dní raketoplánu Discovery u Mezinárodní kosmické stanice (ISS). Na sobotní dopoledne plánuje výstup do kosmu, jehož cílem bude opravit poškozené sluneční panely. Tento úkol má podle NASA nyní přednost před vším ostatním.

Článek

V úterý 30. října byl přemístěn jeden ze segmentů příčného příhradového nosníku se slunečními panely na jiné místo. Během přepravy byly sluneční panely složené. Složili je členové předešlých misí amerických raketoplánů. Zatímco skládání panelů bylo nesmírně náročné a vyžádalo si několik výstupů astronautů do kosmu, jejích rozvinutí mělo být téměř rutinní záležitostí. Vše tomu také nasvědčovalo a úterní rozvíjení panelů šlo jako po másle. Krátce před dokončením ale přišla studená sprcha - jeden z panelů se natrhl.

Malá trhlina, velké problémy

Na jednom z panelů se objevila trhlina o velikosti asi 70 centimetrů. Poškození sice pro stanici nepředstavuje akutní ohrožení, ale roztržený panel spouští celou lavinu problémů. Kvůli trhlině nemůže být panel plně rozvinut, což má za důsledek, že panel není stabilní a lze ho jen ve velmi omezené míře natáčet za Sluncem. Proto nelze plně využít výkon panelů a dodávky energie pro stanici jsou omezeny. Vesmírný komplex přitom přísun další energie potřebuje ke svému rozšíření. Už v prosinci má raketoplán k ISS dopravit evropský modul Colubus a další moduly budou následovat. O tom, zda může roztrhnutý panel tyto mise ohrozit, lze v tuto chvíli jen spekulovat.

NASA zkusí v sobotu panel opravit

NASA oznámila, že se pokusí v sobotu při odloženém výstupu do kosmu panel opravit. Původně se měli astronauti podívat na rotační mechanismus SARJ, který natáčí další sluneční panely za Sluncem. Jak ale NASA oznámila, oprava slunečních panelů na segmentu P6 se stala hlavní prioritou zbývající části mise. Výstup byl posunut z pátku až na sobotu, aby měli technici na Zemi dostatek času vše připravit a naplánovat.

Oprava slunečních panelů se nikdy předtím nezkoušela a ani nikdo z posádky na něco takového není vycvičen. "Jak si zřejmě dokážete představit, jsou zde určité technické věci s tím spojené a my se chceme ujistit, že pro vás máme dobrý plán", řekl dnes posádce Chris Ferguson, který s ní udržuje kontakt v řídicím středisku v Houstonu.

Čtvrtý výstup do kosmu, jehož jediným úkolem bude oprava slunečních panelů nejspíše začne v sobotu okolo 9. hodiny našeho času. Astronaut Scott Parazynski při něm bude dopraven k poškozenému místu pomocí staničního manipulátoru a speciálního nástavce.

Jeho kolega Doug Wheelock bude celou situaci sledovat a pomáhat s navigací. Plánovaný výstup do kosmu bude jedním z technicky nejnáročnějších v historii budování Mezinárodní kosmické stanice. Cílem opravy je především poškozené místo zafixovat proti dalšímu poškození a dokončit rozvinutí panelů. Některá z dalších misí by nejspíše celý sluneční panel vyměnila. ISS má v současnosti tři páry slunečních panelů. V budoucnu přibudou ještě čtvrté.

Další harmonogram mise zatím není jasný. V plánu bylo původně 5 výstupů do kosmu. O osudu a případné náplni poslední kosmické vycházky se rozhodne až po sobotním výstupu. NASA také nevylučuje prodloužení pobytu raketoplánu Discovery o jeden den.

Přímý přenos z opravy slunečních panelů můžete sledovat v sobotu dopoledne živě na adrese http://nasatv.ian.cz. Velmi podrobné informace o misi a posádce najdete v českém překladu Press Kitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám