Hlavní obsah

Japonská vláda chce sledovat vojenské činitele telefony s GPS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Originální způsob jak sledovat pohyb vysokých vojenských činitelů se snaží prosadit japonská vláda. Chtěla by je vybavit telefony se systémem globální satelitní navigace (GPS), které často používají japonští rodiče, aby měli přehled, kde se pohybuje jejich dítě, píše ve čtvrtek agentura Reuters.

Článek

Tento návrh je reakcí na případ bývalého druhého nejvyššího činitele japonského ministerstva obrany, který přiznal, že od kontraktora ministerstva přijal několik set pozvání na drahá golfová hřiště. Podle ministra obrany Šigerua Išiby by sledování pohybu vysokých vojenských činitelů mohlo zabránit opakování podobného skandálu. Jeho plán ale spustil lavinu kritiky těch, jichž by se mohl týkat.

"Nejsme děti," citoval japonský deník Sankei Šimbun jednoho z vojenských činitelů, který si nepřál být jmenován. "Ignorují naše soukromí," přidal se další z anonymních úředníků.

Podle ministra obrany by ale mobilní telefony s GPS měli dostat jen ti vysocí vojenští činitelé, kteří musejí být kdykoli dosažitelní v případě nouze. "Ministerstvo obrany je odpovědné za nezávislost a mír této země," řekl Išiba novinářům. "Pokud ti citovaní pánové mají pocit, že jejich soukromí je důležitější než tyto věci, je to v pořádku. Ale pak by to měli říct veřejnosti bez anonymity," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám