Hlavní obsah

Ve Stříbře na Tachovsku začali po 55 letech znovu vařit pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STŘÍBRO

Stříbro začalo po 55 letech znovu vařit pivo. Královské město má jednu z nejstarších pivovarských tradic v zemi, mniši v klášteře tam uvařili první várku piva v roce 1192. Pod náměstím vznikl Rodinný pivovar U Rybiček, který podpoří turistický ruch. Pivovar vybudoval podnikatel David Ryba, který už má ve vedlejší budově vinárnu.

Článek

Ročně vyrobí 1000 hektolitrů, kapacita se může zdvojnásobit. Lidem, kteří se dnes bavili na slavnosti na náměstí a ochutnávali nový mok ze stánku, se pivnice otevře v neděli 28. října v 10:00.

Ryba nechce prodávat pivo za vysoké ceny. "Dlouhodobě chci udržet cenu 17 až 22,50 korun za půllitr," řekl Ryba. Podle něj je u místních lidí vysoká poptávka po jiných pivech než plzeňských. "Na 8000 obyvatel je tu 40 míst, kde se čepuje pivo, a to je hodně," vysvětlil starosta Miroslav Nenutil fakt, že hornické Stříbro je dlouhodobě pivu nakloněno.

Starosta dnes udělil "navěky" pivovaru právo várečné. "Pokud bude sládek vařit nelahodné pivo, bude o hlavu kratší," citoval místostarosta Pavel Tóth z listiny, která ustanovila Stříbro jako město piva.

Názvy piv navrhli občané. Světlá desítka se jmenuje Stříbrňák, dvanáctka Argent, čtrnáctistupňové pšeničné pivo Duchmaus, což je místní skřítek, který hlídá štoly, a tmavá třináctka Horník. "Vyrábíme podle receptur starých přes 100 let," řekl sládek Petr Hála. Piva budou nepasterizovaná a nefiltrovaná z českého chmele a sladu. Žádné stabilizátory, chemické látky ani koncentráty, dodal Ryba. Zařízení koupil od české firmy MBS, která vybavila desítky pivovarů ve světě.

"Bude to velká atrakce," řekl Nenutil. Ve Stříbře ležícím na panevropské cyklotrase z Paříže do Prahy obdivují turisté renesanční radnici, hornický spolek zve do skanzenu a důlních chodeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám