Hlavní obsah

Lipník věnoval Cimrmanovi své historicky první nábřeží

LIPNÍK NAD BEČVOU

Snaha smyšleného českého génia Járy Cimrmana umožnit nám, suchozemcům, přístup k moři bez dlouhého cestování se dnes splnila v Lipníku nad Bečvou. V centru města, které má sice k vodě dost daleko, vzniklo nábřeží, ze kterého mají kolemjdoucí výhled na západ slunce nad mořskou hladinou. Výjev nechala na zeď jedné z dosud nepojmenovaných uliček v centru namalovat místní radnice.

Článek

Od soboty nese historicky první nábřeží v Lipníku Cimrmanovo jméno.

"Cimrmanovo pole působnosti bylo mimořádně široké, protože nebyl spoután jednou vědní disciplínou. Dřívější doba nebyla úplně zralá ani nakloněná Cimrmanovým objevům, nyní ale nadešel čas realizace mistrových myšlenek," uvedl při slavnostním otevření nábřeží starosta města Miloslav Přikryl.

Doplnil, že Lipník je sice krásné historické město, jeho zakladatelé ho však vybudovali na vršku nad řekou Bečvou, a proto se dosud nemohlo pochlubit nábřežím. "Od této chvíle jej konečně má. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat," usmál se starosta.

Slavnostního otevření nábřeží se zúčastnil i herec, režisér a přední cimrmanolog Ladislav Smoljak. Připomněl, že po českém géniovi je již pojmenováno nespočet ulic, náměstí a naučných stezek. "Najednou nám začalo připadat, že kdejaká komerční aktivita si chce zvýšit svoji prestiž spojení s Cimrmanem. Proto jsme se rozhodli, že tyto aktivity začneme brzdit. V případě vaší aktivity není žádná snaha se obohatit, vzešla z čiré radosti, proto jsme se rozhodli, že tuto akci podpoříme," uvedl Smoljak.

Rozhodla anketa

Název uličky vzešel z ankety, kterou vyhlásila radnice. Mezi téměř dvěma desítkami návrhů chtěli lidé uličku kromě českého myslitele pojmenovat například také po prvním českém přemožiteli kanálu La Manche Františku Venclovském. Vedení města se však nejvíce zalíbil návrh místní staré bigbeatové kapely Cimrmanovo Torzo.

Členové skupiny rovněž požadovali, aby nábřeží připomínalo Cimrmana vizuálně. Město proto nechalo na stěhu ulice vyobrazit slunce na mořskou hladinou na přelomu 19. a 20. století, v době, kdy český génius údajně žil. Součástí malby jsou i vynálezy, jako je létající balon, obloukové lampy nebo kolo. Atmosféru doplňuje romantická procházka dámy po nábřeží a jízda fiakru.

Ulici pojmenovanou po rodáku z Liptákova, jehož tvář ještě nikdo nikdy nespatřil, lze dnes najít například také v Roztokách u Prahy či v Brně-Řečkovicích. Slavný Čech má svou pamětní desku například na Rudolfovské třídě v Českých Budějovicích, u úzkokolejky v Kaprounu na Jindřichohradecku či na budově gymnázia v Kutné Hoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám