Hlavní obsah

Kometa Holmes prudce zjasňuje, je viditelná i okem

Novinky, Petr Kubala, IAN

Astronomové po celém světě mají v těchto hodinách pohotovost. Kometa 17P/Holmes začala velmi zjasňovat. V těchto hodinách dosahuje její jasnost 3 mag a měla by být viditelná i pouhým okem.

Článek

Kometu objevil roku 1892 Edwin Holmes. Poté byla považována za ztracenou až do roku 1964, kdy jí astronomové opět spatřili. Letos kometa nevykazovala téměř žádnou zvláštnost, svého maxima dosáhla v květnu a v červnu. Tehdy se její jasnost pohybovala okolo 15 mag a byla tak dostupná jen středně velkými dalekohledy.

Během posledních hodin ale jasnost komety narůstá neuvěřitelným tempem. Nyní dosahuje jasnosti 3 mag a podle některých informací zjasnila o 0,5 mag za hodinu. Takový vývoj astronomy mírně řečeno zaskočil. V tuto chvíli nikdo přesně nezná důvod tak velkého zjasnění, zřejmě došlo k uvolnění většího množství materiálu z jádra. Kometa se nachází asi 243 milionů kilometrů od Země a směřuje směrem pryč o Slunce. Prudké zjasnění ale není u komet ničivým neobvyklým.

Velkou zvláštností komety je, že nemá žádný chvost. Na nebi ji tak nenajdete jako typickou vlasatici, ale vypadá spíše jako nenápadná "hvězda". Kometa se v těchto dnech pohybuje v souhvězdí Persea. K pozorování komety doporučujeme vyjet za město a vybavit se alespoň triedrem či menším dalekohledem. Pozorování totiž ruší nejen špatné počasí, ale svým svitem také Měsíc, který bude v pátek v úplňku.

Aktuální informace o kometě jsou na stránkách Instantních astronomických novin.

Reklama

Výběr článků

Načítám