Hlavní obsah

OSN vyhlásila rok 2008 Mezinárodním rokem brambor

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Zvýšit povědomí o významu brambor jako základní potraviny v rozvojových zemích se snaží Spojené národy vyhlášením roku 2008 Mezinárodním rokem brambor. Tato plodina slouží po celém světě k zajištění potravinové bezpečnosti a snižování chudoby.

Článek

"Pro nás diplomaty tyto mezinárodní roky mají jen malý význam ve srovnání s rezolucemi vztahujícími se ke konfliktům nebo světové diplomacii. Ale nemůžeme odmítnout návrhy specializovaných agentur. Přísná pravidla omezující možnost země žádat o vyhlášení mezinárodního roku byla ustavena nedávno," prohlásil jeden z představitelů OSN, který si podle agentury AFP nepřál být jmenován.

"Měli jsme již Mezinárodní rok rýže (2004), Mezinárodní rok hor (2002) a teď se Italové snaží podpořit Mezinárodní rok astronomie. Skáčeme od jedné věci k druhé," přiznal zdroj ze Spojených národů.

Hlízy brambor jsou bohaté na vitamin C a škrob. Jsou ideálním zdrojem energie a zároveň životně důležitého vitaminu, takže výtečně slouží k potírání podvýživy a hypovitaminózy.

Zatímco v Evropě se spotřeba brambor snižuje, v rozvojových zemích se za posledních čtyřicet let zdvojnásobila. Přesto připadá necelá čtvrtina celkové světové spotřeby na Evropu. Největším bramborářským producentem je Čína, po ní Rusko, Evropa a USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám