Hlavní obsah

Polští ekologové vydali nové bajky, kde vlk je dobrák

VARŠAVA

Polští ekologové se rozhodli vydat bajky, příběhy a pohádky, v nichž vystupují vlci v kladných rolích. Chtějí prý tak změnit nespravedlivý negativní pohled na zvířata, která jsou od přírody přátelská a vlídná.

Článek

Podle zástupců Světového fondu na ochranu přírody (WWF) si až 40 procent Poláků myslí, že vlci jsou zlí a je nutné se jich bát. Zvířata, jejichž četná populace žije v Polsku, jsou stále zabíjena, ačkoliv patří mezi přísně chráněná.

Odborníci tvrdí, že strach před těmito savci je zakořeněn v lidech již od raného dětství, kdy poslouchají a dívají se na pohádky a příběhy například o Červené Karkulce, vlkodlacích, vlkovi v ovčí kůži a další. Děti jsou strašeny různými stvořeními s velkými zuby, řada dospělých se pak "lesních bestií" bojí.

Organizace WWF Polska se proto rozhodla, že chce skoncovat s těmito hroznými pověstmi. Vlk je podle ní dobrý a je třeba to říci jiným.

Autory nových příběhů o vlcích jsou polští novináři a spisovatelé. Před Vánocemi se na trhu objeví CD s pohádkami, které čtou polské hvězdy.

Odhaduje se, že v Polsku žije několik stovek vlků. Jejich domovem jsou lesy na jihovýchodě země a také na polské straně Beskyd, odkud někdy přebíhají i do České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám