Hlavní obsah

Ve vesmíru se bude platit speciální měnou

Novinky, Famous
LONDÝN

Klasické mince, bankovky, platební karty a šeky budou mít v meziplanetárním prostoru nulovou hodnotu. Mince by mohly být pro astronauty nebezpečné, zatímco platební karty by záření ihned zničilo. Takže vědci teď pro vesmírné cestovatele vytvořili novou měnu a nazvali ji quid. Název měny zřejmě vznikl ze slangového stejnojmenného výrazu pro libru.

Článek

Oficiální název platidla zní: Quasi Universal Intergalactic Denomination. Tato speciální měna je schopná odolat zatížení, kterému v meziplanetárním prostoru bude čelit. Nemá žádné ostré hrany, neobsahuje nebezpečné chemikálie a nemůže tedy ublížit nikomu ve stavu beztíže.

Quidy vytvořilo Národní vesmírné centrum při Leicesterské univerzitě (University of Leicester) pro zahraniční směnárnu Travelex.

Vtipné ovšem je, že zkrácený název platidla - quid - je shodný se slangovým výrazem Britů pro librů. Quid je slovo nepočítatelné, tudíž když Angličan platí například sedm liber, tak zaplatí seven quid a nikoliv quids. Jde tedy o podobný slang jako mají Američané pro dolar - ti málokdy řeknou, že něco stojí seven dollars, ale často spíše používají výraz buck (babka). Tento výraz je ale narozdíl od slova quid počítatelný.

"Žádný z existujících platebních systémů, které používáme na Zemi, jako hotovost, kreditní či debetní karty, by nemohl být využíván ve vesmíru. Cokoli s ostrými hranami, jako mince, by mohlo představovat riziko pro astronauty, zatímco čipy a magnetické pásky na našich kartách by mohly být nenávratně poškozeny kosmickým zářením," tvrdí profesor George Fraser z Leicesteru.

Nové platidlo je z polymerů

Quidy jsou jakési průhledné kapsle různých velikostí vyrobené z nepřilnavých polymerů, jaké známe z teflonových pánví. Každá velikost quidu má svou specifickou barvu, která je odlišuje od ostatních a určuje hodnotu platidla. Největší je červená, následuje žlutá, fialová, zelená a nejmenší modrá.

Podle britského Národního vesmírného centra budou turisté běžně pobývat na Měsíci asi kolem roku 2050. "Je jen otázkou času, kdy lidé přijdou do našich poboček a budou žádat quidy pro svůj dvoutýdenní pobyt ve vesmírném hotelu," tvrdí mluvčí společnosti Travelex.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám