Hlavní obsah

Nejkratší česká železniční trať měří čtyři metry

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEBRANICE

Vskutku kuriózní záznam přibyl do České knihy rekordů v pátek 28. září. V Sebranicích u Litomyšle byl komisaři agentury Dobrý den oficiálně přeměřen a následně slavnostně odhalen nejkratší funkční úsek železnice v České republice. Funkční proto, že přestože jde o pouhé čtyři metry kolejí, tak mají všechny patřičné náležitosti a požadovanou rozteč 1435 mm.

Článek

Přestože se to tak může na první pohled zdát, nejde v žádném případě jen o legrácku místního "Spolku archaických nadšenců", která je iniciátorem celé akce.

Miniželeznice bude připomínkou a pomníkem nerealizované trati spojující Poličku a Litomyšl, o níž se uvažovalo už od r. 1857.

V roce 1910 vznikl kompletně zpracovaný projekt, který je uložen v archivu v Litomyšli a to se všemi detaily včetně seznamu vlastníků pozemků, které bude třeba odkoupit. K tomu už však nikdy nedošlo, jelikož přišla I. světová válka, po níž se o železnici opět uvažovalo, ale realizaci zabránila II. světová válka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám