Hlavní obsah

Africký duchovní tvrdí, že kondomy jsou nakaženy virem HIV

Novinky, Famous.cz
MAPUTO

Arcibiskup Francisco Chimoio z Mosambiku vzkázal svým věřícím, že používání kondomů je před nákazou virem HIV neochrání, protože je tato ochrana infekcí nakažena. Nehorázná lež pobouřila tamní zdravotníky i Spojené národy. Duchovní navíc tvrdí, že nakažené jsou i antiretrovirální léky. Za vším je prý záměr Evropy, která chce Afriku nechat vymřít.

Článek

Katolická církev jednotně používání kondomů odmítá a tvrdí, že lidé by se měli chránit manželskou věrností nebo sexuální abstinencí.

Aktivisté a zdravotníci ale považují prohlášení arcibiskupa Chimoioa za nehoráznost a naprostou lež.

"Používáme kondomy celá léta a stále je považujeme za bezpečné," zlobila se Marcella Mahanjaneová, mosambická aktivistka šířící osvětu o nemoci AIDS.

Antiretrovirální léky sice nedokáží chorobu vyléčit, ale útočí na virus HIV mnoha směry a zpomalují progresi nemoci. Podle odhadů je virem HIV nakaženo 16,2 procenta obyvatel z devatenáctimilionového mosambického národa. Každý den se tam nakazí asi pět set lidí.

"Kondomy nejsou bezpečné, protože vím, že jsou v Evropě dvě země, které záměrně vyrábějí kondomy nakažené virem," prohlásil Chimoio. Když byl vyzván, aby konkrétně jmenoval tyto země a značky kondomů, odmítl.

"Chtějí to s Afričany skoncovat. Je to programové. Chtějí neustále kolonizovat. Pokud nebudeme ostražití, skončíme během jednoho století," hrozil arcibiskup.

O případu informoval britský deník The Sun, který citoval mediální skupinu BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám