Hlavní obsah

Důchodce chytal ptáky na stromy natřené lepidlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Netradičním případem porušení zákona se zabývají plzeňští záchranáři zvířat. Na lochotínském sídlišti totiž načapali důchodce, který se pokoušel chytat ptáky tím, že natíral křoví lepidlem.

Článek

Doma se prý nudil a chtěl si zavzpomínat na dětství a staré dobré časy. K lovu použil větvičky pomazané lepem, neboli jeden ze starých triků, který používali po staletí pro odchyt ptáčníci.

Pod křoví si jako pojistku úspěšného lovu nasypal drobky a zbytky starého pečiva. Netradiční způsob lovu byl úspěšný, na jednu lepivou větev se přichytil brhlík lesní. "Ptáčka si ale všimla kolemjdoucí, která nás zavolala," řekl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. Ornitologové zvíře očistili, zkontrolovali a vypustili.

Důchodce, jenž se snažil při akci záchranářů pohybovat kolem křoví nenápadně, se nakonec ke všemu přiznal. "Zabavili jsme mu veškeré náčiní na chytání ptáků. Vzhledem k věku i doznání jsme ho nepokutovali ani nenahlašovali," dodal Makoň.

Chytání na lep je pro ptáky nebezpečné. Pokud se jim podaří přece jen uletět, lepidlo omezuje jejich pohyb a po čase uhynou. Kladení drobných pastí, neboli takzvaná čižba, byla v českých zemích zakázána už v roce 1870.

Reklama

Výběr článků

Načítám