Hlavní obsah

Žena se vrhla do ringu sumó, Japonci jsou otřeseni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzervativní svět japonského národního sportu sumó rozvířila žena, která se během zápasu pokusila proniknout do kruhového zápasiště dohjó. To je přitom slabšímu pohlaví přísně zapovězeno. Ženu, jejíž motiv zůstává nejasný, nakonec z ringu vytlačil rozhodčí a jeden z tradičně mohutných zápasníků.

Článek

Incident se stal ve středu během důležitého turnaje v Tokiu. Žena ve středních letech v džínsech a zeleném tričku se zničehonic v přestávce mezi dvěma zápasy snažila dostat do "zakázané" zóny. Jeden ze zápasníků však za pomoci rozhodčího vetřelkyni zastavil ještě dřív, než se její noha dotkla posvátné půdy. Policie pak ženu vyslechla a následně propustila.

"Už se to nikdy nesmí opakovat. Naštěstí se nedostala až do zápasiště," řekla mluvčí národní federace sumó.

Místní sportovní tisk referoval o události na titulních stránkách. Komentátoři psali, že žena jednoduše porušila tisíciletou tradici už tím, že se její noha dotkla hrazení dohjó.

Sumó je sport starý téměř 2000 let. Tradice velí, že ženy nesmějí do dohjó, což vychází z šintoistických rituálů. Ty považovaly za nečistý kontakt s ženskou krví během menstruace nebo porodu. Až do 19. století ženy na zápasy sumó vůbec nesměly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám