Hlavní obsah

Vědci potvrdili, že v Peru dopadl meteorit

Novinky, Petr Kubala, IAN

Peruánští vědci již dorazili na místo nalezeného kráteru u města Carancas a potvrdili, že se skutečně jedná o dopad meteoritu. V sobotu 15. září spatřili obyvatelé peruánského města na nebi ohnivou kouli a poté uslyšeli velkou ránu. Někteří lidé se nejdříve domnívali, že ohnivou koulí je letadlo řítící se k zemi. Když potom místní farmáři prozkoumávali místo pravděpodobného dopadu, nalezli velký kráter.

Článek

Na místě dopadu ale nebyly vůbec žádné trosky, což vyloučilo pozemský původ objektu (např. letadlo). Také se nemohlo jednat o dopad družice, neboť ta by nezanechala takový kráter.

Na místo dopadu u peruánského města Carancas dorazili ve středu vědci z Instituto Geológico, Minero y Metalúrgico a potvrdili, že se jedná o dopad meteoritu. Podle prvotních analýz se jednalo o chondrit, tedy skalnatý meteorit, složený převážně z křemičitanů.

Upřesněna byla velikosti kráteru. Jeho průměr je 17 metrů a hloubka 5 metrů. Svědci také popisovali podivný zápach, který následně až několika stovkám obyvatel přilehlé vesnice způsobil bolesti hlavy a zvracení. Chondrity ale nejsou radioaktivní, ani neobsahují žádné jedovaté látky. Co způsobilo otravu několika stovek lidí není jasné. Může se jednat o náhodu, nebo dopad uvolnil jedovaté plyny, které se nacházejí pod povrchem Země.

Chondrity se na Zemi běžně nalézají, v roce 2005 byl například spatřen jasný meteor (bolid) ve Španělsku a následně nalezeno 32 meteoritů. Současný případ je ale ojedinělý, neboť těleso bylo před vstupem do atmosféry natolik velké, že jeho dopad vyhloubil kráter. Zřejmě největší kráter, který kdy byl na Zemi ihned po dopadu nalezen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám