Hlavní obsah

Německá politička chce zavést manželství na dobu určitou

BERLÍN

Manželství by se mělo uzavírat na dobu určitou, s možností případného prodloužení po sedmi letech. S tímto návrhem, který by možná vyvolal údiv i v leckterém feministickém kroužku, dnes vyrukovala politička bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Gabriele Pauliová.

Článek

Manželství na sedm let je nejkřiklavějším bodem programu, s nímž chce tato kontroverzní osobnost konzervativní politické scény v Mnichově vyrazit do souboje o nejvyšší funkci v CSU po odcházejícím Edmundu Stoiberovi.

Pokud se chtěla Pauliová od dalších vyzývatelů programově odlišit, zcela jistě se jí to podařilo, a informace o středečním  zveřejnění jejího programu okamžitě zaujaly čelná místa ve zpravodajských relacích a na zpravodajských serverech.

Svůj návrh přitom dvakrát rozvedená obhajuje potřebou snižovat počet rozpadů manželství, čímž nevybočuje z proklamací konzervativních stran, pro něž je prvním přikázáním ochrana rodinných hodnot.

Klesnou výdaje na rozvod

Když "manželství po sedmi letech vyprší", mohou se partneři rozejít bez velkých nákladů na rozvodové řízení, přesvědčovala dnes ambiciózní žena v Mnichově své spolustraníky a případné stoupence.

Obhajobu svého programu korunovala výrokem, že "mimo manželství se snad žije lépe". Beztak se každé druhé manželství rozvání a mnoho sezdaných dvojic zůstává spolu jenom ze strachu před rozvodem, kvůli finanční závislosti na partnerovi nebo kvůli daňovým výhodám, ale nejdůležitější je přece láska. Tolik bavorská politička.

V první reakci bavorská ministryně spravedlnosti Beate Merková, označila výroky své stranické kolegyně v první reakci za "naprosto absurdní" a dodala, že "diametrálně" odporují programu strany.

Pauliová tak opět dostála pověsti provokatérky, která ji provází v několika posledních měsících. Tato původně neznámá regionální politička totiž odstartovala pád stárnoucího Stoibera, když nejdřív kritizovala jeho vůdčí styl a nakonec jeho úřad zemské vlády obvinila, že ji špehoval, aby ji mohl zdiskreditovat. V důsledku bouřlivé vnitrostranické debaty pak Stoiber v lednu oznámil odchod z funkcí.

Další těžko stravitelnou pilulku připravila zasloužilým spolustraníkům padesátiletá milovnice silných motorek z Fürthu v dubnu, když se nechala vyfotografovat pro společenský magazín Park Avenue v rudé paruce, černé masce, minisukni a latexových rukavicích.

O to více "stoiberovražedkyně" překvapila v červenci oznámením své kandidatury proti zemskému ministrovi hospodářství Erwinu Huberovi a spolkovému ministru zemědělství Horstu Seehoferovi na předsedkyni CSU. Její naděje na zvolení jsou však mizivé, ujišťují svorně členové strany, jíž výrazně dominují vcelku spořádaní muži.

Reklama

Výběr článků

Načítám