Hlavní obsah

Teplotní mapa Neptunu vědce překvapila

Novinky, Petr Kubala, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterním vydání prestižního časopisu Astronomy and Astrophysics vyšla zpráva, která překvapila nejednoho otrlého astronoma. Podle výzkumu má jižní polokoule Neptunu mnohem vyšší teplotu než zbytek planety.

Článek

Mezinárodní tým astronomů zjistil, že jižní pól Neptunu je teplejší než zbytek planety. První teplotní mapy Neptunu byly sestaveny na základě pozorování dalekohledu VLT Evropské jižní observatoře (ESO) v Chile.

Teploty jsou tak vysoké, že metan z atmosféry může tímto regionem unikat pryč do kosmického prostoru. Glenn Orton z JPL a jeho kolegové ve zprávě uvádějí, že teploty na jižním pólu se pohybují okolo 10°C. Taková teplota je na Neptunu naprosto nečekaná až děsivá. Vždyť průměrná teplota na této nejvzdálenější planetě se pohybuje okolo - 200°C!

Neptun se nachází od Slunce ve vzdálenosti více než 30 AU, tedy 30x dál, než se nalézá od Slunce naše planeta. V porovnání se Zemí dopadá na svrchní vrstvy atmosféry Neptunu jen tisícina světla. Přesto je hlavním viníkem právě Slunce.

Léto na Neptunu

Jeden rok na Neptunu trvá téměř 165 pozemských let. Na jižní polokouli Neptunu probíhá právě léto a astronomové se domnívají, že s jeho koncem se únik metanu zastaví.

"Neptunův jižní pól je aktuálně nakloněn směrem ke Slunci stejně, jako se jižní pól Země natáčí ke Slunci během léta na jižní polokouli", říká šéf týmu Glenn Orton. Jenomže léto na Neptunu trvá posledních 40 let, namísto několika měsíců, a tak sluneční záření působí na jižní oblast po dlouhou dobu a zapříčiňuje takové teplotní rozdíly.

Teplotní rozdíly mezi "denní" a "noční" stranou Neptunu mají rovněž za následek, že větry v atmosféře Neptunu dosahují největší síly ve Sluneční soustavě. Někdy se stává, že větry foukají rychlosti až 2 000 km/h.

Metan paradoxně není v atmosféře Neptunu zastoupen nejvíce. Planeta se skládá především z vodíku a helia. Jenomže je to právě metan v horních vrstvách atmosféry, který pohlcuje červené sluneční světlo a odráží do kosmického prostoru světlo modré.

Objev byl učiněn pomocí dalekohledu VLT Evropské jižní observatoře, jejímž členem je od letošního roku také Česká republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám