Hlavní obsah

Vyhlášena soutěž o prvního soukromého robota na Měsíci

Novinky, Petr Kubala, IAN

X PRIZE Foundation a společnost Google Inc. vyhlásili velmi zajímavou soutěž, která by mohla nejen přinést zajímavé informace o Měsíci, ale také za jistých okolností rozprášit známé lunární skeptiky, kteří tvrdí, že přistání člověka na Měsíci na přelomu 60. a 70. let byl podvrh a NASA vše natočila ve studiu.

Článek

Výhru ve výši 30 miliónů dolarů získá soukromá společnost, která dopraví na povrch Měsíce přistávací modul s pojízdným robotem. Lunární vozítko pak musí splnit několik cílů - například urazit po povrchu alespoň 500 metrů, poslat na Zemi fotografie, video a data.

Nejedná se o první podobný počin. V roce 2004 vyhrála soukromá společnost první cenu X PRIZE v hodnotě 10 miliónů dolarů za to, že dokázala vlastními silami poslat člověka na hranici atmosféry a otevřela tak nové dveře kosmické turistice.

"Google Lunar X PRIZE vyzývá všechny podnikatele, inženýry a visionáře z celého světa, aby nás vrátili na měsíční povrch a prozkoumali toto prostředí ve prospěch celého lidstva", řekl předseda nadace Dr. Peter H. Diamandis.

Cílem projektu má být vývoj nových robotů, které prozkoumají Měsíc za co možná nejmenší peníze. Obě organizace také chtějí do projektu vtáhnout děti a mládež na celém světě. V dnešní době není ničím zvláštním, že soukromé společnosti posílají své přístroje do vesmíru. Jedná se ale vždy o družice, obíhající kolem Země. Nyní má soukromý robot vyrazit na cestu k našemu kosmickému sousedovi. Na povrch Měsíce stojí za to se vrátit, přináší totiž mnoho možností v nejrůznějších oblastech lidské činnosti. Konec konců podrobně o tom hovoří studie z února letošního roku.

Celková suma 30 miliónů dolarů bude rozdělena na 20 miliónů pro první cenu, 5 miliónů pro druhou cenu a 5 miliónů dolarů pro prémiovou cenu.

  • Vítěz první ceny musí dopravit na povrch Měsíce robota, který pak ujede alespoň 500 metrů a úspěšně na Zemi odešle video, fotografie a data z průzkumu svého okolí.
  • První cena 20 milionů dolarů také předpokládá, že se tak stane do 31. prosince 2012. V případě, že to první společnost stihne do 31. prosince 2014 obdrží "jen" 15 miliónů dolarů a pokud se to nepovede úspěšně nikomu ani do této doby, soutěž bude zrušena.
  • Pro získání druhé ceny v hodnotě 5 miliónů dolarů za stříbrnou příčku musí být splněny obdobné podmínky do 31. prosince 2014.

Prémiová cena v hodnotě 5 miliónů dolarů bude vyplacena tomu, kdo navíc splní některou z dalších podmínek:

  • Robot urazí na povrchu více jak 5 000 metrů.
  • Robot pořídí fotografie, které prokáží přistání některé z lodí Apollo na Měsíci (např. pozůstatek lunárního modulu).
  • Robot prokáže existenci vodního ledu v měsíčním regolitu.
  • Robot přežije chladnou měsíční noc (cca 14,5 pozemských dní).

Do soutěže se zapojily také další organizace, které mají především snížit soutěžícím finanční náklady: Space Exploration Technologies (SpaceX) zajistí nosnou raketu Falcon, která dopraví robota na Měsíc. Falcon se v tuto chvíli již vyvíjí a jeho start se očekává v následujících dvou letech. Využití této rakety pro dopravu robota k Měsíci je ale pouze doporučením. Allen Telescope Array (ATA) - síť radioteleskopů SETI zajistí komunikaci mezi Zemí a robotem na Měsíci. Saint Louis Science Center a International Space University (ISU) pak budou nezávislými kontrolory a pomocníky při realizaci projektů.

Po více než třech desetiletích menšího zájmu o Měsíc se nyní situace mění. V pátek 14. září vyslalo sondu Kaguya k Měsíci Japonsko. Letos totéž chystá ještě Čína a příští rok USA a Německo. Americká NASA již zároveň pracuje na kosmické lodi Orion a nových nosných raketách Ares, které mají ve druhé polovině příštího desetiletí znovu dostat člověka na Měsíc.

Kdo je X PRIZE FOUNDATION?

Nadace X PRIZE FOUNDATION je vzdělávací nezisková organizace, která se snaží podporovat průlomové projekty, jenž jsou prospěšné celému lidstvu. Současná Google Lunar X PRIZE je v pořadí již třetí cenou, kterou nadace vyhlašuje od svého založení v roce 1995. V roce 2004 vyhrála cenu Ansari X PRIZE společnost, která dokázala vlastními silami vyslat člověka do výšky 100 km a zpět. O dva roky později pak nadace udělila stejný finanční obnos za cenu Archon X PRIZE týmu, který za 10 dnů seřadil 100 lidských geonomů.

Reklama

Výběr článků

Načítám