Hlavní obsah

Astronomové objevili devět malých galaxií

Novinky, Petr Kubala, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosmický dalekohled Spitzer a Hubblův kosmický dalekohled (HST) společnými silami odhalily devět velmi malých vzdálených galaxií. Jedná se o jedny z doposud nejmenších zkoumaných galaxií. Každá z tzv. kompaktních galaxií je sto až tisíckrát menší než naše Galaxie.

Článek

Teoretické modely předpokládají, že se tyto malé galaxie v raném vesmíru postupně proměnily ve velké galaxie. Připomínají jednotlivé díly stavebnice Lego, a vytvářejí tak jakési stavební kameny, potřebné pro vznik velkých galaxií, jak je známe dnes.

Vědce překvapilo, jak malé galaxie jsou. To, co napozoroval Hubblův kosmický dalekohled, potvrdil jeho kolega Spitzer. Nová fotografie a nové výsledky dávají mimořádnou příležitost lépe pochopit formování galaxií asi miliardu let po Velkém třesku.

HST odhalil v galaxiích safírově modré jasné hvězdy, které jsou ještě velmi mladé, dosahují stáří jen několika miliónů let. "Zatímco modré světlo, spatřené HST ukazuje přítomnost mladých hvězd, pozorování z kosmického dalekohledu Spitzer vylučují přítomnost infračerveného záření, a tedy předešlých generací hvězd, takže se skutečně jedná o mladé galaxie", říká Sangeeta Malhotra z Arizonské státní univerzity.

Zatímco šest z devíti zkoumaných galaxií má ideální kapkovitý tvar, tři galaxie se zdají být narušené. Jejích protáhlý tvar by naznačoval, že jsou gravitačně ovlivněny blízkými galaxiemi a možná již dochází ke vzájemnému slučování a vytváření větších galaxií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám