Hlavní obsah

V Číně objeven neznámý savec, současník dinosaurů

PEKING

Paleontologové objevili v severozápadní Číně 17 fosilizovaných zubů, které patřily dosud neznámému savci, jenž obýval oblast v dnešním Sin-ťiangu v období svrchní jury před 160 milióny let. Oznámila to agentura Nová Čína.

Článek

Podle paleontologa Thomase Martina z univerzity v německém Bonnu, jehož tým na objevu s čínskými kolegy spolupracoval, je to první nález takové fosilie na světě. Po prozkoumání zubních fosilií a následně nalezených dalších pozůstatků došli badatelé k závěru, že savec nazvaný Dsungarodon zuoi měřil pět až sedm centimetrů.

Jeho malá velikost souvisela s tím, že jeho životní prostředí obývali obrovští dinosauři. Malý savec se tedy musel pohybovat velkou rychlostí a zredukovat svůj akční prostor, aby vůbec mohl přežít. Živil se rostlinnou potravou a hmyzem.

Jedna z dolních stoliček dsungarodona má tvar, který prokazuje zvláštní linii vývoje asijských savců. Čínský paleontolog Sün Ke zdůraznil, že nález má velkou vědeckou cenu pro výzkum vývoje prvních savců a jejich rozšíření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám