Hlavní obsah

Raketoplán Endeavour se předčasně odpojil od ISS

Novinky, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raketoplán Endeavour se v neděli ve 13:57 odpojil od Mezinárodní kosmické stanice. Původně se tak mělo stát až v pondělí 20. srpna, ale NASA rozhodl zkrátit misi kosmického korábu o jeden den. Texaský Houston, kde sídlí řídicí středisko kosmických letů, možná zasáhne hurikán Dean.

Článek

V případě evakuace řídicího střediska by měl NASA skutečně velký problém. Z Houstonu se řídí nejen pilotované lety raketoplánu, ale své sídlo zde má i stále řídicí centrum pro Mezinárodní kosmickou stanici (ISS).V případě evakuace ale může jeho úkoly zcela převzít obdobné centrum v Rusku.

Horší by byla situace s raketoplánem. Jednou z možností by bylo vybudovat náhradní středisko na floridském Mysu Canaveral, ale NASA se rozhodl pro jistější variantu a Endeavour povolal zpět na Zemi o jeden den. Z tohoto důvodu byl včera zkrácen i čtvrtý a poslední výstup do kosmu. Úkoly, které se nestihly, budou provedeny při některé z dalších misí. Dafydd Rhys Williams a Clayton Conrad Anderson ukončili kosmickou vycházku ve 20:19. Poté se posádky raketoplánu a ISS rozloučily a ve 23:10 byl průlez mezi oběma kosmickými plavidly uzavřen.

Přistání v 18:30

Přistát by měl Endeavour v úterý v 18:30. Hurikán Dean nyní směřuje k mexickým břehům. Pokud se nad poloostrovem Yucatán stočí na Houston, přistane Endeavour v úterý za každou cenu. Pokud hurikán nebude Houston ohrožovat, je možný odklad přistání například z důvodů špatného počasí na Floridě o jeden až dva dny.

Raketoplán Endeavour odstartoval do vesmíru 9. srpna. Jeho úkolem bylo dopravit na kosmickou stanici další z částí příhradového nosníku S5, který oddělil díly S3/S4 a S6 se slunečními panely. Na ISS byla také dopravena vnější skladovací plošina a nový gyroskop, který zajišťuje orientaci stanice v prostoru. Multimédia z celé mise jsou na stránkách IAN.

Přistání raketoplánu vysílá v přímém přenosu NASA TV.

Reklama

Výběr článků

Načítám