Hlavní obsah

Slováci snědli za půl dne skoro kilometr sýrových nití

BRATISLAVA

Obyvatelé a návštěvníci městečka Turzovka na severu Slovenska vytvořili slovenský rekord ve štafetovém pojídání sýrových nití. Do dvanáctihodinového maratónu se zapojilo 1 604 lidí, kteří dohromady snědli 802 metrů nití ze sýra. Jejich výkon se časem možná objeví i v světové knize rekordů, řekla jedna z organizátorek Agáta Machovčáková.

Článek

"Každý účastník mohl sníst jen jednu sýrovou nit, která měřila 50 centimetrů. Podmínkou bylo, aby během dvanácti hodin nebyly prostoje a aby vždy někdo jedl. Nakonec se tedy stihlo sníst 802 metrů nití, na které se spotřebovalo 20 kilogramů sýra," dodala Machovčáková.

Turzovčané se tak podle ní postarali o největší hromadnou konzumaci sýrových nití na Slovensku. Slané pochoutce neodolali nejen domácí mlsalové, ale ani mnoho cizinců, mezi nimiž měli převahu čeští turisté.

"Byli jsme na návštěvě u známých v Čadci, tak jsme se tady zastavili. Máme rádi sýr a tento pokus o rekord se nám líbil. Je to dobrá zábava. Po dobrém sýru navíc chutná i pivo víc než obvykle," řekl Josef Hauser z Ostravy, který přijel do Kysuce s manželkou.

O rekord se přičinily všechny věkové kategorie. Na netradiční hostině podle Machovčákové nechyběli ani novomanželé, kteří si to ke stánku se sýrovými nitěmi namířili krátce po svatebním obřadu.

Turzovka rekordními akcemi zaujala i v minulých letech. Obyvatelé a návštěvníci města už soutěžili například v jedení melounů nebo sušenek či v kopání pokutových kopů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám