Hlavní obsah

Astronauti museli předčasně ukončit výstup do kosmu

Novinky, InAstroNoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí výstup do kosmu posádky raketoplánu Endeavour skončil předčasně. Důvodem byly problémy se skafandrem jednoho z astronautů. Třetí ze čtyř plánovaných výstupů do kosmu začal ve středu v 16:39. Úkolem kosmické vycházky bylo "připravit půdu" pro jeden z hlavních úkolů příští mise raketoplánu.

Článek

V říjnu má posádka raketoplánu Discovery nejen dopravit k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) spojovací modul Harmony, ale také přemístit část nosníku P6 se slunečními panely na jiné místo a právě přípravou pro toto přemístění se dnes zabývali astronauti Richard Mastracchio z posádky raketoplánu Endeavour a člen stálé posádky ISS Clay Anderson.

Výstup probíhal dle plánu a astronauti dokonce dostali pochvalu, že úkoly plní s hodinovým předstihem oproti plánu. Krátce před 21. hodinou ale Richard Mastracchio zjistil na rukavici svého skafandru poškození a NASA rozhodl z preventivních důvodů výstup ukončit přibližně o hodinu a půl dříve. Při rutinní kontrole skafandru byla zjištěna malá dírka na vnější vrstvě pravé rukavice. Život astronauta v žádném případě ohrožen nebyl.

V tu chvíli přelétala Mezinárodní kosmická stanice nad Českou republikou. Naštěstí oba astronauti stihli splnit většinu svých úkolů. Splněná nebyla pouze obsluha vědeckých experimentů. Úkol bude přesunut na jeden z příštích výstupů do volného kosmu.

Další výstup do volného kosmu je naplánován na pátek. Živě ho vysílá NASA TV.

Reklama

Výběr článků

Načítám