Hlavní obsah

Zemřela nejstarší žena světa, bylo jí 114 let

– TOKIO

Ve věku 114 let zemřela v pondělí Japonka Jone Minagawová, která byla podle Guinnessovy knihy rekordů nejstarší žijící člověk na světě. Podle japonské agentury Kjódó je pravděpodobnou příčinou úmrtí přirozená sešlost věkem.

Článek

 Minagawová, která se narodila v lednu 1893, tedy ve stejném roce jako čínský komunistický vůdce Mao Ce-tung. Za jejíhož života se vystřídali na trůnu čtyři japonští císaři, držela prvenství od ledna. Předtím patřil titul nejstaršího člověka světa Američance Emmě Faustové Tillmanové.

Minagawová, která žila v pečovatelském domě v malém horském městečku Fukuči v prefektuře Fukuoka a byla vyhlášená svou slabostí pro sladkosti, brzy ovdověla a sama vychovávala pět dětí.

Rodinu živila prodejem květin a zeleniny, které pěstovala. Všechny čtyři syny přežila, má ale ještě dceru a více než dvě desítky potomků mezi vnoučaty, pravnoučaty a prapravnoučaty.

Japonci se obecně těší dlouhému životu, což se často připisuje zdravé stravě bohaté na ryby a rýži. Počet Japonců starších 100 let se za poslední desetiletí zčtyřnásobil. Japonské úřady odhadují, že v kdysi výlučném klubu stoletých je kolem 28 000 obyvatel země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám