Hlavní obsah

Rakousko bude zřejmě s USA válčit o párky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

"Válka o párky" se Spojenými státy čeká Rakousko podle místního bulvárního tisku. Podobně jako budějovickému Budvaru jeho značku piva se prý Američané teď snaží "ukradnout" Rakušanům vynález jejich párků. Paradoxně se Rakušané chystají vytáhnout do boje za párky, které ani nenesou rakouské označení, totiž za párky frankfurtské.

Článek

Frankfurtské párky jsou však v Rakousku považovány za národní majetek, protože je podle historiků začal v roce 1805 vyrábět sice německý řezník z Frankfurtu Johann Georg Lahner, ale až při svém působení ve Vídni.

Rakouská média přispěchala i s upozorněním, že ve Švýcarsku se těmto párkům říká Wienerli, což je jasný důkaz jejich původu. Jenže z USA teď přicházejí zprávy, podle nichž jsou prý tyto párky americkým vynálezem a objevily se tam na trhu už před rokem 1800.

Protože jsou právě tyto párky součástí v USA tak rozšířených hot dogů, znepokojuje Rakousko skutečnost, že místo dosavadního označení párků (v Americe většinou zkráceně "franks") se začalo objevovat označení Made in USA.

Američané prý tvrdí, že párky v rohlíku se objevily v USA již v 18. století a mají již od té doby místní specifické přílohy: v New Yorku hořčici a okurky, v Chicagu naložené papriky a v Texasu kukuřici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám