Hlavní obsah

Londýnský Big Ben na více než měsíc utichne

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Pokud plánujete cestu do Londýna, netěšte se na vyzvánění zvonů věže Big Ben. Symbol hlavní britské metropole totiž na několik týdnů utichne. Úředníci z Westminsteru totiž nařídili, aby právě v srpnu a na počátku září proběhly nutné opravy zvonů a hodinového stroje.

Článek

Na břehu Temže, jako součást Westminsterského paláce, v němž sídlí britský parlament, odbíjí Big Ben každou hodinu přesný čas. Až šest týdnů však v jeho stínu bude slyšet pouze šum turistů a ruch města. Opraváři provedou revizi odbíjecího mechanismu, který řídí zvony, i strojovny hodin.

Big Ben utichne v sobotu ráno na čtyři až šest týdnů. Hodiny by však měly přesný čas ukazovat i nadále. Zastaví se jen na několik málo hodin právě 11. srpna.

Oprava strojovny probíhá každých pět let. V roce 2009 pak slavná věž oslaví výročí 150 let od svého dokončení.

Big Ben je neformální pojmenování celé hodinové věže. Ve skutečnosti se tak jmenuje největší ze zvonů umístěných uvnitř. Hodiny byly dlouho po zprovoznění v roce 1859 největší na světě. A odbíjejí dodnes čas s přesností na jednu sekundu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové atrakce Londýna

Řítili jsme se po Temži centrem Londýna na gumovém člunu, podobnému těm, které používají vojenské přepadové oddíly. Člun najednou zamířil do zdi nábřeží.

Výběr článků

Načítám