Hlavní obsah

NASA chystá start raketoplánu

Novinky, IAN

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) připravuje na středeční večer floridského času další start svého raketoplánu. Po téměř pěti letech se do vesmíru znovu vydává raketoplán Endeavour. Nejmladší člen flotily prošel v posledních letech modernizací.

Článek

Start raketoplánu Endeavour k misi STS-118 má proběhnout v noci ze středy na čtvrtek v 0:36 našeho času. Cílem je i tentokrát Mezinárodní kosmická stanice (ISS). Hlavním úkolem mise je k vesmírnému komplexu dopravit jeden z menších dílů příhradového nosníku, který odděluje další dva větší díly se slunečními panely. Endeavour také dopraví k ISS skladovací plošinu a zásoby.

Při modernizaci dostal Endeavour zařízení SSPTS (Station-to-Shuttle Power Transfer System). V době, kdy bude kosmický koráb u Mezinárodní kosmické stanice, bude se pomoci napájet z jejího energetického systému. To umožní prodloužit pobyt raketoplánu u stanice o několik dní. Pokud se zařízení nepodaří zprovoznit, bude celá mise zkrácena mimo jiné o poslední čtvrtý výstup do kosmu a Endeavour se vrátí na Zemi dříve.

V sedmičlenné posádce je i Barbara Radding Morgan. Ta se měla do vesmíru podívat již před více než 20 lety, ale zcela určitě je ráda, že se tak tehdy nestalo. Barbara Morgan byla náhradníci astronautky Sharon Christa McAuliffe při posledním letu raketoplánu Challenger. McAuliffe tehdy zvítězila v soutěži "Učitel ve vesmíru". Dne 28. ledna 1986 zahynula společně s dalšími šesti členy posádky v troskách raketoplánu Challenger, který explodoval krátce po startu. Její náhradnice Barbara Radding Morgan se pak stala astronautkou klasickou procedurou a nyní se poprvé podívá do vesmíru.

Endeavour se měl do vesmíru původně vydat o jeden den dříve, ale NASA chtěl dát svým lidem dostatek času na dokončení všech příprav a tak start o jeden den odložil. Ostré odpočítávání ke startu začalo na Mysu Canaveral v pondělí ve 2 hodiny ráno našeho času. V tuto chvíli neexistují žádné technické problémy, které by start překazily. Pravděpodobnost dobrého počasí v době startu je 70%.

Start vysílá v přímém přenosu na internetu NASA TV ve středu již od 14:30.

Reklama

Výběr článků

Načítám