Hlavní obsah

Finové potvrdili formu, vyhráli MS v saunování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HEINOLA

Mistrovství světa v saunování ve finském městě Heinola, které skončilo velkým finále v sobotu večer, už po deváté ovládli trénovaní domácí borci. Vítěz mužské soutěže Timo Kaukonen z Lahti vyhrál titul i loni, letos v sauně vyhřáté na více než 100 stupňů vydržel úctyhodných 12 minut a 26 sekund. Nejodolnější žena, Leila Kulinová, se dokázala potit více než deset a půl minuty a také získala druhý titul za sebou.

Článek

Poněkud kuriózní soutěž má svá jednoduchá, ale přísná pravidla, která platí pro všechny stejně. Soutěžící v plavkách musejí v sauně sedět zpříma na místech, která se losují, a nesmějí nikoho obtěžovat. Organizátoři se starají o to, aby v sauně byla neustále pára a teplota kolem 110 stupňů Celsia.

Vyhrává samozřejmě ten, kdo saunu opustí jako poslední. Musí ovšem jít po svých bez cizí pomoci, jinak mu hrozí diskvalifikace. Výdrž milovníků horka a vlhka se během dvoudenního mistrovství zkoumá hned několikrát - boj o titul se totiž odehrává nejdříve v kvalifikaci, a poté v semifinále a ve finále.

Do finské sauny se letos nechalo zavřít celkem 101 "závodníků" ze 17 zemí, přední příčky ale obsadili jako už mnohokrát v minulosti hlavně Finové. Pouze mezi ženami byla nakonec výsledková listina o něco pestřejší, do první pětky se totiž probojovaly dvě Bělorusky a jedna Němka.

Pro cizince je poměrně obtížné Finy v saunovací výdrži porazit. Ve Finsku je saunování velice populární a na pět milionů obyvatel země připadají odhadem dva miliony saun.

Saunování je jedním z mála sportů, kde mohou ženy směle konkurovat mužům. Letošní vítězka sice za mistrem světa zaostala o dvě minuty, loni to ale bylo přesně naopak. Leila Kulinová před rokem ve strhujícím finále porazila svou běloruskou soupeřku výkonem 13 minut a 38 sekund, Kaukonenovi přitom k titulu stačilo vydržet v sauně 12 minut a 20 sekund.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám