Hlavní obsah

Lékaři vyoperovali muži z tváře tumor o hmotnosti 15 kg

– PEKING
Novinky, Famous.cz

Čínští chirurgové předvedli skutečný výkon, když svému pacientovi vyoperovali z tváře nádor o hmotnosti větší než patnáct kilogramů. Kvůli útvaru se postiženému přezdívalo sloní muž, poněvadž mu zakrýval tvář a visel mu z hlavy. S deformací přitom žil třicet let.

Článek

Zákrok trval zhruba jen hodinu a účastnil se ho desetičlenný tým zdravotníků z nemocnice Fuda v Guangzhou. Jednatřicetiletý Čankej Huang z jihočínské provincie Hunan měl na obličeji tumor o rozměrech 97 centimetrů v obvodu a 57 centimetrů na délku. Nádor začal muži růst ve čtyřech letech. Čím byl starší, tím se jeho růst umocňoval. Nejprve zakryl levé oko, posléze levé ucho a přerostl až na rameno. Před operací měl pacient velké problémy s mluvením, sluchem i konzumací jídla.

"Byl jsem tak nervózní a cítil takový tlak během operace bratra. Chtěl jsem se modlit, celou dobu jsem na něj myslel, nevěděl jsem, jestli mám stát nebo sedět. Když mi řekli, že je nádor odoperován, mohl jsem se uvolnit. Bylo to těžší než deset kilogramů, neuvěřitelné. Tvář mého bratra vážila více než patnáct kilogramů. Nosil ten nádor na tváři více než třicet let. To je nepředstavitelné," svěřil novinářům bratr postiženého.

Podle ředitele nemocnice Kečenga Xua představoval při operaci největší problém rozsáhlý svazek cév, který se v nádoru utvořil. Bylo třeba zajistit, aby z něj muž nemohl při odstraňování tumoru vykrvácet. To se prý podařilo jeho zmražením před zákrokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám