"Naši skupinu úzce příbuzných jedinců jsme předali soukromému chovateli, abychom ji mohli nahradit skupinou mladých, perspektivních zvířat, sestavenou z chovu zoologických zahrad," řekl  zoolog Pavel Brandl.

Kapybar žije v Evropě přes 300 v chovech zoologických zahrad, další mají v chovech soukromníci. Obvykle se rozmnožují snadno. Nové kapybary přicestují do Prahy v září. Bude to samec z Edinburgu a tři samice z Hannoveru.

Kapybary se dožívají osmi až 12 let. Jejich domovem je Jižní Amerika, obývají okolí stojatých vod a bažiny a živí se travou, vodními rostlinami a kůrou či výhonky. Dorůstají na hlodavce obřích rozměrů, přičemž jejich délku neprodlužuje ocas. Ten kapybary nemají.Největší hlodavci na světě výborně plavou, dokážou se potopit na jedno nadechnutí až na deset minut a ve vodě se i páří.