Hlavní obsah

Japonec rozhazuje dolary po toaletách

TOKIO

Japonci si v posledních týdnech marně lámou hlavu, kdo nechává na pánských toaletách na vládních úřadech balíčky s 82 dolary. Podle jedněch jde o starce, který chce před smrtí rozdávat radost, podle jiných je to obyčejný šprýmař. Ať tak či tak, od 9. dubna bylo takto nalezeno již 32 720 dolarů, napsala agentura Reuters.

Článek

Peníze, které se podle japonských médií objevují na záchodcích od nejsevernějšího ostrova Hokkaidó po jižní souostroví Okinawa, jsou vždy zabalené v tradičním japonském papíru waši s inkoustovým nápisem "odměna". Každý balíček obsahuje také ručně psaný vzkaz, který vyjadřuje naději, že peníze "budou užitečné při vzdělávání".

Japonský tisk již věnoval dlouhé články spekulacím o identitě neznámého dobrodince a téma vévodilo i hlavním zpravodajským pořadům v televizi.

Jediné, na čem se ovšem všichni shodnou, je, že tajemnou osobou je muž. Podle jazyka, který používá, je prý zřejmě silně věřící buddhista, a podle roztřeseného písma grafologové usuzují na staršího či vážně nemocného člověka. Mohlo by se údajně jednat o bývalého státního zaměstnance, jenž chce potěšit své kolegy, kteří jsou často terčem hněvu občanů.

Experti si rovněž všimli, že se kvalita písma postupně zhoršuje. Současně se zvyšuje frekvence nálezů bankovek. Peníze jsou zatím odevzdávány policii, ale pokud se k nim nikdo do půl roku nepřihlásí, budou vráceny nálezcům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám