Hlavní obsah

Američan přeletěl na židli nesené balónky 310 kilometrů

BEND

Kent Couch z Oregonu použil velmi netradiční dopravní prostředek. Zahradní židli, kterou nesly balónky naplněné heliem. O jeho letu ve středu informoval server BBC. Couch za devět hodin uletěl 310 kilometrů, ovšem do sousedního Idaha, kam mířil, se nedostal, skončil u jeho hranic.

Článek

"Bylo to nádherné, nádherné," tvrdil s nadšením štábu televize KTVZ. Let prý byl mimořádně klidný, jen s občasnou turbulencí. Let se rozhodl ukončit, když mu zbývaly už jen necelé čtyři litry vody.

Couche na židli neslo 105 balónků naplněných heliem. S sebou měl skoro 100 litrů vody ve čtyřech kanistrech, jejichž obsah mohl postupně upouštět, čímž ovlivňoval výšku letu. Na cestu si vzal také svačinu a pro jistotu si připnul padák.

Let na židli má 25letou tradici

Je to zatím poslední pokus napodobit zakladatele této letecké disciplíny Larryho Walterse. V roce 1982 se Walters v zahradní židli dostal nad Los Angeles. Musel zaplatit 1500 dolarů pokuty, neboť ho "udal" pilot jednoho letadla, když kontrolní věži v ohromení oznámil, že právě proletěl kolem chlapa sedícího na židli. 

Sedmačtyřicetiletý Couch rád vzpomíná na mládí, kdy nosíval pouťové balónky. Walterse poprvé následoval loni v září a stejně jako on před "sestupem" na zem balónky likvidoval brokovnicí. Klesal ale tak rychle, že musel použít padák.

Poučil se, nyní mohl dosáhnout na uzávěry některých balonků, takže helium upouštěl ručně a nepotřeboval žádnou zbraň. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám