Hlavní obsah

NASA kupuje od Rusů záchod za 400 miliónů

– WASHINGTON
Právo, aa

Nákup ruské recyklovací toalety pro americkou část Mezinárodní vesmírné stanice ISS za 19 miliónů dolarů (asi 400 mil. Kč) není luxus, ale nezbytnost. Za dva roky bude posádku orbitální vědecké stanice tvořit šest lidí, a těm by jedno WC nestačilo, proto Američané uzavřeli s ruským kosmickým koncernem Eněrgija kontrakt na nákup unikátního zařízení.

Článek

"Za ty peníze by šla postavit okresní poliklinika," poznamenala k transakci mluvčí NASA Lynnette Madisonová. "Vyvinout vlastní vesmírnou toaletu by ale přišlo dráž," dodala podle serveru space.com.

Američané jsou již na ruskou toaletu zvyklí, protože je instalovaná v ruské části ISS. Kvůli stavu beztíže je kabinka vybavena upínacími popruhy, aby nedošlo k "nehodě". Zatímco exkrementy "splachuje" vzduch (přesněji vakuum) do kontejnerů, které při svých zásobovacích návštěvách likviduje nákladní loď Progres a jež při zpáteční cestě shoří v atmosféře, moč na ISS zůstává. Američané měli dosud pro "malou potřebu" osobní nálevky, jež se připojují k hadičce, odvádějící moč do sběrné nádrže odpadní vody. Ta se pak vynáší do nákladní lodi.

Ruský toaletní systém ovšem umožňuje využít moč k výrobě kyslíku: filtrační kolona produkuje dokonale čistou pitnou vodu, tu ovšem nikdo z posádek nechtěl pít. Proto ji využívá systém Elektron, který ji rozkládá na vodík (ten končí jako nevyužitý meziprodukt) a kyslík, jenž je vpouštěn do umělé atmosféry stanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám