Hlavní obsah

OBRAZEM: Rozzuření býci rozmetávali dav lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAMPLONA

Býci již od soboty stačili zranit několik stovek lidí, kteří s nimi běhají ve středověkých uličkách severošpanělské Pamplony. Běhy jsou součástí každoročních oslav místního patrona svatého Fermína a trvají do 14. července.

Článek

Od soboty se počet zranění účastníků letošního festivalu blíží ke dvěma stovkám, nikdo ale zatím nezemřel. Je to s podivem, protože běh se šesticí mohutných býků pádících úzkými dlážděními uličkami po trase mezi ohradou a arénou v centru města provází neuvěřitelná skrumáž, při níž není nouze o velmi nebezpečné situace.

Festival svatého Fermína má kořeny už v 16. století, jeho tradice ale zřejmě sahá ještě dál. Foto: REUTERS/Felix Ordonez Ausin

Málokomu se podaří vyváznout z nebezpečného běhu bez úhony. Foto: ČTK/AP

Běhu dlouhého asi 850 metrů se každodenně účastní tisíce lidí, často posilněných alkoholem. Mezi odvážlivci ale nejsou jen Španělé, mnoho zvědavců přijíždí ze zahraničí. Do Pamplony je přilákala touha zažít něco jedinečného a poměřit schopnosti s bojovnými býky.

Skot zřejmě přišel k menší újmě. Má ale štěstí, že ho rozzuřený býk nezabil. Foto: ČTK/AP

Za celosvětovou popularitu vděčí tyto zběsilé oslavy americkému spisovateli Ernestu Hemingwayovi, který v roce 1926 zachytil jejich sugestivní atmosféru v novele Fiesta.

Počet lidí 200 000 městečka se během svátku vyhoupne až na osm set tisíc. Foto: ČTK/AP

O dramatické momenty při běhu 8580metrovou uličkou není nouze. Foto: REUTERS/Felix Ordonez Ausin

Poté, co zvířata proběhnou s davem uličkami španělské Pamplony, začínají býčí zápasy. Foto: REUTERS/Joseba Etoxaburu

V areně předvádí toreadoři na rozzuřených býcích své mistrovství. Foto: REUTERS/Susana Vera

Běh s býky je adrenalinovým zážitkem, který si každoročně vyžádá několik stovek zraněných. Foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám