Hlavní obsah

Královna Alžběta stojí každého Brita 26 korun ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Královna Alžběta II. na první pohled není drahá, stojí své daňové poplatníky 62 pencí (necelých dvacet šest korun) ročně, oznámili finanční experti z Buckinghamského paláce. Celková částka vydávaná na provoz a oficiální výdaje královské rodiny za loňský rok činí však 37 miliónů liber, tedy asi jednu a půl miliardy korun.

Článek

Platy zaměstnanců na královském dvoře vyjdou na zhruba 360 miliónů korun ročně a dalších 230 miliónů tvoří cestovní výdaje královské rodiny. Vůbec nejdražší expedicí pak byla nedávná cesta prince Charlese a vévodkyně Camilly na Blízký východ a do Bosny, která stála v korunách přes 6 miliónů. Nyní se však vysoce aktuálním problémem stává především fond oprav budov, které patří ke královskému majetku. V kritickém stavu je podle odborníků i samotný Buckinghamský palác.

Královská rodina se však snaží i šetřit. Zatímco princ Charles zůstává hluchý k protestům ekologů, kteří mu vyčítají cesty soukromým letadlem, uvažuje nyní alespoň o tom, že by královský vlak mohl začít jezdit na biopalivo.

Reklama

Související témata:

Související články

Královna Alžběta svým psům sama krájí jídlo

Bývalý britský ministr vnitra, devětapadesátiletý David Blunkett, měl málem tu čest, že o něj pečovala královna stejně, jako o své milované psy, když jim krájí...

Výběr článků

Načítám