Hlavní obsah

Při vábení jelenů chyběly soutěžícím jen parohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU

Při národním mistrovství ve vábení jelenů, v loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou, chyběly soutěžícím v mysliveckých oblecích k dokonalosti jen parohy. V rámci klání se proměnili v jelena hledajícího nebo stojícího u laně. Pak předvedli vítězný ryk a nakonec si po říji odpočinkově zamrmlali.

Článek

Porota seděla k soutěžícím, kteří při každé ukázce smekali zelené kloboučky a zaujali před mikrofonem majestátní postoj krále lesa, zády ukryta v zasíťovaných kukaních.

Nejlepším porotcem by byl samozřejmě přivábený jelen, ale na sobotní myslivecké slavnosti žádný nepřišel. Vítězem se stal dvaadvacetiletý Josef Kapras z Podkrkonoší, který studuje brněnskou lesnickou fakultu.

Mezi nejosvědčenější nástroje k vábení patří dlouhý roh maďarského stepního skotu a velká mořská mušle. Často se používají vábničky z plastu, ale hodí se i cylindr na petrolejovou lampu, konev na zalévání či špulka od nití.

Jeleny bývá slyšet na podzim

Výhodu mají lidé s hlubokými hlasy, protože podstatou je hrdelní zvuk - někteří myslivci přirovnávají hlas jelena k tomu, co se ozývá, "když starý chlap zvrací po flámu".

Na rozdíl od této celkem časté situace lze jelena slyšet jen v říji, tedy na podzim. Nejštědřejší bývá období kolem svátku svatého Václava.

"To je svátek všech jelenářů. Když člověk přijde ráno do lesa a slyší, jak to na kopcích duní a jeleni troubí, je to krásný pocit. O to víc, když se podaří krále lesa přivábit a vidět ho na krátkou vzdálenost. Účelem nemusí být lov, myslivost není jen o střílení," řekl vítěz soutěže Josef Kapras.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám