Hlavní obsah

Tragédie omilostnila podvod na otci

Novinky, Jiří Růžička
PROSTĚJOV

Tragédie, při níž šestaosmdesátiletý řidič v USA usmrtil devět lidí a další desítky zranil, paradoxně přinesla mírnou úlevu ze špatného svědomí pětačtyřicetileté ženě z Prostějova.

Článek

Ta totiž před krátkým časem v zoufalém strachu, že její pětaosmdesátiletý otec způsobí jako řidič neštěstí, při němž by mohl ublížit nejen sobě, ale i někomu jinému, propíchala na tatínkově autě pneumatiky.

"Na pohled by se mohlo zdát, že je ještě čilý důchodce. Ale kdo s ním není častěji, kdo nezná jeho reakce tak, jak jeho nejbližší okolí, ten netuší, jaké zmatky kolem sebe dokáže způsobit jenom když se projde po kuchyni. Za těchto okolností ovšem od doktora vždy přišel s osvědčením, že může řídit auto. Pro nás nejbližší už to bylo doslova trauma, tak jsme se uchýlili k něčemu, co se může vůči otci zdát jako podlost," svěřila se žena.

"Když na nádraží sedl do vlaku jiným směrem, nikdo ho už nepřesvědčil, že chybu udělal on. Prostě to podle něj popletli nádražáci, že jeli jinam. A tak to je se vším. Za těchto okolností jsme ho už řídit nemohli nechat, brala jsem to jako svou odpovědnost. Když si od kohosi nechal propíchané gumy opravit, ukradli jsme mu z auta baterii. Pak už jeho pokusy skončily. Je to drsné, ale jinak to nešlo," přiznala se dcera řidiče hazardéra.

Speciální lékař pro řidiče?

"Schopnost řídit je strašně individuální, není to jen věkem, ale i řidičskými zkušenostmi. Řidiči jsou u nás povinni chodit na prohlídky v 60, 65 a v 68 letech, potom každé dva roky. Mnozí starší řidiči však potvrzení o lékařské prohlídce nemají a my je za to ani nemůžeme pokutovat, ani je k doktorovi poslat. Registr řidičů mají městské úřady," uvedl dlouholetý šéf Dopravního inspektorátu Policie ČR v Prostějově Jiří Procházka. "S ohledem na praxi, jaká je u obvodních doktorů, bych byl pro, aby pro řidiče byl speciální lékař, který by jen nedával razítka," zdůraznil Jiří Procházka.

 "V podstatě bych souhlasil. Chtěl jsem být poctivý a jednomu důchodci, který netrefil kliku u dveří a tvrdil, že řidičák potřebuje a že stejně jezdí jen na chatu, jsem kvůli poruše zraku prostě razítko dát odmítl. Řval na mě a rozčílil se tak, že jsem se bál, že dostane infarkt. Sebral papíry a šel jinam. Od jednoho kolegy pak razítko stejně dostal," popsal svou zkušenost jeden z obvodních doktorů v Prostějově. "Jsou lidé v osmdesáti, kterým to myslí, a jsou lidé ve čtyřiceti vlastním přičiněním trosky. Lepší lékařský dozor by pro řidiče byl namístě," míní lékař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám