Hlavní obsah

Žena žila 27 let s tropickým střevním parazitem

Novinky, Famous.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Lékaři v nejstarším nizozemském městě Nijmegen se nestačili divit, když u devětačtyřicetileté pacientky diagnostikovali háďátko střevní. To totiž pochází z tropických oblastí Afriky a Ameriky a žena původem ze Surinamu tam byla naposledy před sedmadvaceti roky. Celou tu dobu žila se střevním parazitem bez problémů, teď jí však působil zvracení, průjem a břišní křeče.

Článek

Žena se přestěhovala do Nizozemí ve svých dvaadvaceti letech. Parazita již měla v sobě, ale ještě další téměř tři desetiletí s ním prožila téměř v symbióze. Když jí lékaři vyšetřili stolici, objevili v ní larvy hlísta druhu Strongyloides stercoralis, které mají asi 2,5 milimetru a žijí v záhybech střevní sliznice. Pacientka dostala lék ivermectin a byla propuštěna do domácí léčby.

Hlíst háďátko střevní, příbuzný škrkavkám či roupům, je původní v tropických oblastech Surinamu. Podle expertů je tedy jasné, že se jím dotyčná musela infikovat ještě před tím, že se přestěhovala do Evropy.

Ženě však nepůsobil žádné nebezpečné potíže kromě průjmů. Pacienti obvyklé trpí podvýživou.

Háďátako proniká do těla kůží, vyvine se v plicích a odtud putuje do střev, kde se množí. Parazit napadá hlavně zvířata, nejčastěji psy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám