Hlavní obsah

Jediný slovenský žralok se přestěhoval do Budapešti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Dvouletá žraločí samice Bessie neměla v Bratislavě dostatečně velké akvárium, proto se ve středu přestěhovala do obří nádrže v Budapešti. Stěhování se neobešlo bez komplikací. Bessie se na Slovensku zřejmě líbilo, protože se vytrvale bránila a několikrát vyskočila z připravené plastové nádrže.

Článek

Ošetřovatel, který si pro ni přijel z Budapešti, ale  situaci s přehledem zvládl a Bessie nakonec zkrotil. "Silná holka. Dala mi zabrat. U nás ji bude mnohem líp. Máme obří akvárium na milión litrů vody," konstatoval zadýchaný Tamás Farkasdi z budapešťského Tropicaria. Když  Bessie přeložil do přepravního bazénku, náklaďák vyrazil směrem k 200 kilometrů vzdálené Budapešti. 

Žraločí samičku chovali v bratislavském akvaristickém obchodě ve čtvrti Prievoz téměř dva roky. Žraločí dáma ale stále rostla a nádrž se 4000 litry vody jí začala být těsná. Proto se musela přestěhovat do lepších podmínek. 

"Bessie jsem dal přivést v roce 2005 ze Srí Lanky. Tehdy měřila asi 50 centimetrů a vážila necelý kilogram. Dnes měří přes metr a váží 15 kilogramů," uvedl akvarista Borislav Rovný.

Majitel věřil do poslední chvíle, že se v Bratislavě podaří postavit pro Bessie velké akvárium. "Nenašel jsem nikoho, kdo by na to dal peníze," říká s lítostí v hlase. Akvarista uvažoval také o přestěhování Bessie do Prahy, ale nakonec s rozhodl pro bližší Budapešť.

Reklama

Výběr článků

Načítám