Hlavní obsah

Vesmírný turismus? Možná již v roce 2012

Novinky, BBC, jky, Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Evropský gigant v oblasti vesmírného prostoru EADS se hodlá vrhnout na pole turistického byznysu. Jeho divize Astrium plánuje postavit kosmickou loď, která by vynášela bohaté zájemce až 100 kilometrů nad zemský povrch a poskytla jim tak výjimečný zážitek.

Článek

Stroj, který bude vzlétat z normálních letišť, dá zájemcům mimo jiné možnost vyzkoušet si, jaké to je být tři až pět minut ve stavu beztíže. Očekává se, že letenky budou stát možná až šest miliónů korun, dost možná se ale do kosmu dostanete už za čtyři milióny korun. Létat by se mělo začít v roce 2012.

"Věříme, že navštěvovat vesmír je vůle lidského pokolení a my jim musíme dát tu možnost učinit to. Astrium je jednoznačně největší vesmírná společnost v Evropě, takže jsme v tomto směru velmi dobře informovaní. Věříme, že náš koncept je extrémně bezpečný, dostupný a levný," řekl ředitel divize Astrium Francois Auque.

Takto by měl stroj jednou vzlétat z obyčejných letišť. Foto: profimedia

Přední část modelu provedeného v plném měřítku byla veřejně představena v Paříži ve středu. Stroj bude používat normální tryskové motory, aby vystoupal do výše 12 kilometrů, poté se zapne raketový pohon, který během 80 vteřin vynese stroj 60 kilometrů od zemského povrchu. V ten moment se motory vypnou, ale vesmírné plavidlo bude mít dostatečnou rychlost, aby vystoupalo do výše 100 kilometrů, kde mají cestující prožít nezapomenutelný zážitek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám