Hlavní obsah

Bushe v Bulharsku vítaly špatně pověšené vlajky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOFIA

Bulharská metropole Sofia, kde americký prezident George Bush ukončil v pondělí svou týdenní cestu po Evropě, se na počest veledůležitého hosta vyzdobila množstvím amerických vlajek. Vřelé uvítání však mělo chybičku na kráse: každá druhá vlajka visela špatně.

Článek

"Sofia vítá amerického prezidenta vlajkami obráceně," napsal deník Trud o vlajkoslávě podél hlavních bulvárů, kudy ujížděla Bushova kolona. Vlajky sice nebyly "hlavou dolů", ale mnohdy hvězdy byly tam, kde měly být pruhy, a pruhy tam, kde hvězdy, čili obráceně.

Americká vlajka má podle tradice viset tak, aby hvězdné modré pole bylo v nahoře v levém rohu vlajky. V Sofii však mnohé hvězdy vlály vpravo nahoře.

Protokolární úředníci se před novináři hájili, že všechno, tedy i vyvěšování vlajek, sofijská radnice úzce koordinovala s americkým velvyslanectvím. Mluvčí ambasády se odmítl vyjádřit. Ale už o pár hodin později se zdálo, že všechny vlajky vlají zcela správně.

Vlajkosláva Bushovi náladu nezkazila a po setkání s bulharským prezidentem Georgim Parvanovem žertoval: "Říkám mu George a on mi říká taky George."

Pořádně nadšeni nejen prezidentem, ale i první dámou Spojených států Laurou Bushovou museli být manželé Silvia a Ivajlo Jordanovovi z jihu Bulharska - svou novorozenou dceru pokřtili jako Lauru. "Nevím, zda se stane taky knihovnicí, ale doufám, že by jednou mohla být prezidentovou ženou," řekla agentuře AP babička Milkana.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám