Hlavní obsah

Naháči na kolech protestovali proti autům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky nahých cyklistů, někteří s nápisy nebo obrázky vyvedenými na strategických partiích, se v sobotu vyrojily v ulicích Londýna, Madridu, Paříže, Vacouveru a dalších měst po celém světě na protest proti automobilové dopravě znečišťující životní prostředí. "Cyklonudisté" přilákali mnoho zvědavců a fotografů, jimž se snažili přiblížit i další aspekty svého protestu, například zranitelnost cyklistů ve stále hustším a bezohlednějším provozu.

Článek

Na tři sta nahých cyklistů vyjelo do srdce Madridu. "Cyklisty je nutno respektovat, v provozu jsme si všichni rovni," řekl agentuře AFP Abel, který s dalšími cyklisty v rouše Adamově pranýřoval ve španělské metropoli automobilisty znečišťující město. Podle jeho kamaráda Manuela je cílem akce protestovat také proti summitu G8, který se tento týden konal v Německu, a proti "znečišťovateli" kapitalismu.

Na jedenáctikilometrovou vyjížďku vyrazilo v přístavních městech Brighton a Hove na jihu Anglie asi 200 cyklistů "v různých stádiích obnažení". "Je načase, aby motoristé odložili své plechové brnění a pohybovali se po této zemi ohleduplněji," apeloval na kolegy za volanty jeden z britských organizátorů Duncan Blinkhorn.

Nápisy na tělech byly podle pozorovatelů originální

"Méně plynu, více zadnic," hlásal nápis na pozadí jednoho z účastníků cykloprotestu v Londýně.

"Neměli bychom být tak závislí na ropě," řekl polský elektrikář Bogdan Potrowski, který jel také v londýnském pelotonu "oblečený" jen do baseballové čepice. "Chceme také ukázat každému, jak bezbranní jsme na silnicích," dodal poté, co absolvoval trasu vedoucí nejvyhledávanějšími turistickými místy v Londýně včetně budovy parlamentu a sídla vlády.

Policie již předem účastníky varovala, že úřady mohou proti netradičnímu protestu zasáhnout, pokud obdrží stížnosti ohledně jejich nahoty. Celá akce se však obešla bez problémů. "Kola a nahá těla nikoho nezraní. Automobily čoudí a jejich nehody zabíjejí každý rok jen v Británii desítky tisíc lidí," ohradil se proti námitkám policie Blinkhorn.

Paříží projelo 400 naháčů

"Jízdy naháčů" se v centru Paříže zúčastnilo kolem 400 cyklistů, uvedla francouzská televize. Zakrátko se ale na scéně objevila pařížská policie, jízdu ukončila a přikázala jejím účastníkům, aby se oblékli.

Madridskou manifestaci uspořádala asociace Coordinadora de colectivos ciclonudistas z Aragonie. Madrid nepatří mezi města, která by byla cyklistům nakloněna, a jízda na kole je zde obtížná, někdy až nebezpečná.

V Británii se demonstrace naháčů konala již v pátek v Manchesteru, Yorku a Southamptonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám