"Zdá se, že chmel, jedna ze základních součástí piva, má příznivý vliv na snížení celkové úrovně cholesterolu a triglyceridů v těle," říká mluvčí Informačního střediska o pivu a zdraví, který experiment inicioval. Vybral pro něj řád jinak zcela abstinujících cisterciáckých řádových sester, který je známý pravidelným životním stylem a vyrovnanou stravou.

Nový nápoj však sestry příliš nenadchl. "Abych byla upřímná, pokud bych potřebovala snížit cholesterol, tak bych pivo určitě pila. Ale jinak ne, moc mi nechutná," svěřila se jeptiška Maria José.

Ona i ostatní sestry pily po 45 dní přesně jeden půllitr piva denně. Pak na šest měsíců přestaly a dalších 40 dní užívaly chmelové tabletky. Celkem u nich došlo k šestiprocentnímu snížení cholesterolu, což potěšilo zejména ty sestry, které s cholesterolem měly problémy už dříve.

"Pily jsme pro dobro lidstva," prohlásila s úsměvem sestra Almerinda Alvarez.