Hlavní obsah

Druhý největší český zlatý poklad má dvojče

Právo, František Kšajt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Relikviář sv. Maura, po korunovačních klenotech druhý největší český zlatý poklad, má dvojče. Originál unikátní románské památky je uložen v přísně střeženém prostoru na Státním zámku a hradu Bečov na Karlovarsku. Dvojníkem proslavené zlaté truhlice se stal dvoutřetinový model, který zhotovili žáci páté třídy ze základní školy v Doudlebech nad Orlicí.

Článek

Zlatá kopie je z lepenky, sošky jsou z plastelíny a jako náhrada pěti set drahokamů posloužily doudlebským páťákům pestrobarevné bonbóny. "Já jsem vymodeloval sošku sv. Maura. Trvalo mi to dvě hodiny. Největší odměnou je pro mě to, že si mohu dneska pořádně prohlídnout originál...," svěřil se Právu žák Stanislav Pavel.

Žáci páté třídy z Doudleb nad Orlicí, které mají dva tisíce obyvatel, vyráběli model celé čtyři měsíce. Jedná se o praktický výsledek projektu výchovy uměním pod vedením učitelky Jaroslavy Brodinové.

"Děti se při vytváření této zajímavé napodobeniny musely potýkat s mnoha technickými výtvarnými problémy. Dozvěděly se tak interaktivní formou mnoho zajímavostí z historie a také o technikách při vytváření podobných předmětů," poznamenala učitelka Jaroslava Brodinová.

"Tohoto činu doudlebských dětí si nesmírně vážíme. Po celé prázdniny bude jejich obdivuhodný výtvor vystaven na našem zámeckém prohlídkovém okruhu. Jen doufáme, že nebude konkurovat originálu," zažertoval kastelán bečovského zámku Tomáš Wizovský.

Odměnou pro autobus žáků z Doudleb nad Orlicí byla bezplatná prohlídka zámku a cédéčka o historii Relikviáře sv. Maura a jeho slavném znovunalezení v roce 2002.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám