Hlavní obsah

Žabí stehýnka jsou dle archeologů českou specialitou

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Většině Čechů se dnes spíše zkřiví obličej nechutí, při představě, že by měli jíst žabí stehýnka.Toto jídlo všeobecně považované za francouzskou specialitu však má možná kořeny v oblasti dnešních českých zemí.

Článek

Zatímco u Britů si Francouzi kvůli své vášni v pojídání obojživelníků získali přezdívku "žáby", zvyk konzumovat tyto živočichy si osvojili masově také původní obyvatelé dnešního Česka. A to již před pěti tisícovkami let.

Dokazují to archeologické průzkumy z oblastí na východ od Prahy. Ty odkryly pozůstatky tehdejšího menu, v němž byly masově zastoupeny stehenní kosti žab. Naprostá většina z devíti set nalezených kůstek byla identifikována jako součást zadních končetin. Na nich je nejvíce masa, takže lze snadno odvodit, že původní obyvatelé Čech zřejmě často a rádi pojídali žabí stehýnka.

Dosud archeologové kosti žab nalézali spíše ve Francii. Kostry obojživelníků jsou velmi křehké a jemné, a proto se snadno zničí. Žáby tedy možná patřily na jídelní lístek i dalších evropských národů, přestože se jejich ostatky ve vykopávkách nenašly.

Žáby patřily do jídelníčku starých obyvatel Čech především na jaře, právě tehdy jich mnoho migrovalo k vodním zdrojům. Tam byly loveny a konzumovány přímo u ohniště.

Reklama

Související články

Australané objevili ropuchu velikosti malého psa

Neobvyklý úlovek se podařil skupině australských ekologů, kteří poblíž města Darwin na severu země v pondělí odchytili exemplář ropuchy obrovské (Bufo marinus)...

Výběr článků

Načítám