Hlavní obsah

V Irsku se narodil první orel zlatý po téměř sto letech

Novinky, BBC, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBLIN

Poprvé v tomto století a po téměř sto letech se v Irsku vylíhlo mládě divokého orla zlatého. Původně to dokonce vypadalo, že bude mít Irsko hned dva přírůstky, ale druhé mládě bohužel po pěti dnech uhynulo. Iry teď čeká další nervózní čekání, zda bude mládě bez potíží růst, nabírat na síle a ke konci července se opeří.

Článek

Zlatí orli byli v Irsku odchováni naposledy roku 1910. Irští zoologové se před šesti lety ale rozhodli, že se opět orly zlaté pokusí uvést do irské volné přírody, do národnímu parku Glenveagh v hrabství Donegal. Nové ptáče, jehož otec je ze Skye a matka ze Sutherlandu, je nyní pět týdnů staré.

Vedoucí projektu znovuuvedení orlů zlatých do Irska Lorcan O'Toole byl zprávami nadšen. "Myslíme si, že je to samička, ale nejsme si úplně jisti. Mládě je stále relativně malé." objasnil O'Toole, jehož nadace monitoruje ptáky v hrabství Donegal v posledních pěti letech.

"Mláďata orlů jsou bezbranná a zranitelná, ale rychle rostou," dodal O'Toole. Vajíčka jsou většinou kladena uprostřed března a mláďata se vylíhnou přibližně po šesti týdnech.

Narození prvního divokého orla zlatého je odborníky popisováno jako velký průlom ve snaze zachránit v Irsku přirozené živočišné a rostlinné druhy.

V Anglii a Walesu orli zlatí vyhynuli

"Orli zlatí byli před nějakými 300 až 400 lety normálním druhem, který nebylo obtížné zahlédnout, ale v posledních dvou stoletích to už s nimi bylo o mnoho horší.

Cítíme, že je to dobré znamení pro naši budoucnost a možná se nám povede ukázat více zájmu o naši přírodu. Pokud bude větší tolerance k volně žijícím zvířatům, tak se snad dočkáme návratu některých druhů, které na našem územím již nejsou," řekl O'Toole.

Orel zlatý byl do Irska přivezen ze Skotska, kde stále ještě žije na 420 párů orlů zlatých. V sousední Anglii a Walesu však už vyhynuli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám