Hlavní obsah

Miss Universe je Japonka, diváci pískali na Američanku

MEXIKO

Miss Universe 2007 se stala v Mexiku v noci na úterý dvacetiletá Japonka Rijo Moriová. Na druhém místě skončila dvaadvacetiletá Brazilka Natália Guimaraesová a na třetím jednadvacetiletá Venezuelka Ly Jonaitisová. Češka Lucie Hadašová postoupila do užšího výběru 15 finalistek, i když byla považována za outsidera.

Článek

Vítězná 179 centimetrů vysoká Japonka Moriová pochází z malé vesnice na úpatí hory Fudži. Jejím koníčkem je tanec, sama by chtěla založit taneční školu. "Naučila jsem se být pořád šťastná, trpělivá a pozitivní, a to bych také chtěla předat příští generaci," řekla při rozhovoru, jenž byl jednou ze soutěžních disciplín.

Korunku posázenou perlami a diamanty v ceně 250 000 dolarů předala Moriové loňská vítězka, Portoričanka Zuleyka Riverová. Mezi další ceny patří kupříkladu roční pronájem bytu v New Yorku či kompletní garderoba a luxusní hodinky.

Titul Miss sympatie získala v 56. ročníku soutěže mezi 77 kandidátkami Číňanka Ning-ning Čang a ocenění pro nejfotogeničtější účastnici Filipínka Anna Theresa Licarosová.

Hadašová měla radost

Mezi patnáct nejkrásnějších dívek vesmíru se probojovala i Česká Miss Lucie Hadašová, která se nakonec umístila na velmi dobrém patnáctém místě. Finále soutěže přenášela televize NBC do 170 zemí. "Jsem hrozně šťastná a je to pro mě stejné vítězství jako kdybych byla první," řekla rozradostněná Hadašová.

Lucie Hadašová během finálového večera na Miss Universe. Foto: ČTK/AP

"Těšíme se s Luckou z jejího nesporného úspěchu. Celý měsíc jsme sledovali průběh soutěže. V porovnání s minulými ročníky byla konkurence velmi silná, alespoň podle obrazového zpravodajství. Lucie důstojně reprezentovala naši zemi a jistě to pro ni byla velká zkušenost. Myslím si, že Lucii čeká zajímavá pracovní budoucnost. Již před jejím odletem na Miss Universe jsme zaznamenali, že je o ni zvýšený zájem," uvedla ředitelka České Miss Michaela Maláčová. 

Američanku vypískali, Švédka nepřijela vůbec

Američanku Rachel Smithovou připravil o lepší umístění pád při přehlídce v šatech. Když se objevila na molu, deset tisíc diváků pískalo na protest proti postupu USA vůči nelegálním přistěhovalcům.

Miss USA Rachel Smithová na molu spadla na zadek. Foto ČTK/AP

Nebyl to jediný skandál. Do Mexika vůbec nepřijela Miss Švédska kvůli stížnostem švédských občanů, že soutěž je staromódní a ponižuje ženy.

Před zahájením finálového večera proti soutěži protestovaly i přímo v centru Mexika desítky demonstrantů, kteří sehráli parodii na slavnostní ceremoniál. "Ani ošklivá, ani krásná žena nesmí být považována za předmět," volali nespokojenci.

Soutěž Miss Universe se poprvé uskutečnila v roce 1952. Tehdy se na kalifornské pláži Long Beach konala lokální soutěž krásek v plavkách. Později v tomto roce se uskuteční ještě konkurenční soutěž Miss World, jíž se zúčastní i vítězka Miss ČR, osmnáctiletá Kateřina Sokolová. Loni získala ve Varšavě titul Miss World Češka Taťána Kuchařová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám