Hlavní obsah

V úterý zakryje Měsíc planetu Saturn

Novinky, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklý úkaz bude možné v úterý pozorovat na obloze nad Českou republikou. Měsíc na své pouti po obloze zakryje planetu Saturn. Čeští pozorovatelé budou mít další možnost spatřit tento úkaz až v roce 2025.

Článek

Přestože zákryt Saturnu Měsícem je poměrně vzácnou podívanou, letos ji budou moci pozorovatelé v České republice pozorovat již podruhé. První možnost měli 2. března. Podmínky ale tehdy nebyly zrovna ideální. Úkaz nastal brzy ráno a počasí také nebylo stoprocentní. Reprízu si tak dopřejeme toto úterý.

Saturn se "dotkne" měsíčního kotouče ve 21:26 našeho času a na druhé straně se objeví ve 22:32. Vzhledem k tomu, že Saturn není bodovým zdrojem, ale má na obloze úhlový průměr okolo 20 vteřin, nezmizí za Měsícem ihned, ale bude mu to trvat několik desítek sekund.

Měsíc, Slunce i planety se po obloze pohybují poblíž tzv. ekliptiky, která prochází 13 zvířetníkovými souhvězdími. Při svém putování po obloze se tak občas stane, že Měsíc zakryje nějakou hvězdu. Jednou z těch nejvýznamnějších a nejjasnějších, která má občas to štěstí, je Aldebaran. Někdy Měsíc zakryje slavnou otevřenou hvězdokupu Plejády v souhvězdí Býka, kterou si mnoho lidí plete se souhvězdím Malý vůz. A výjimkou není ani zákryt planety Měsícem. Vědecký přínos takového úkazu je dnes již velmi malý. Přesto je ale například právě zákryt Saturnu Měsícem nevšední podívanou. V úterý budete mít navíc o motivací více - další zákryt se naskytne až v roce 2025.

Co k pozorování úkazu potřebujete? Ideální je využít alespoň menšího dalekohledu s průměrem minimálně 50 mm. Pozorovat byste měli začít nejlépe už několik minut před začátkem zákrytu a planetu Saturn si poblíž Měsíce v klidu najít. Podívat se můžete také již v malém dalekohledu na Saturnovy prstence.

Zákryt Saturnu Měsícem 22. května 2007

  • Začátek zákrytu: 21:26
  • Konec zákrytu: 22:32

Časy jsou v SELČ a platí pro Ostravu. Pro ostatní místa ČR se mohou  lišit o několik minut.

Schéma úkazu najdete v Instantních astronomických novinách. K dispozici je také aktuální mapa oblohy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám