Hlavní obsah

Chilský umělec chce natřít Mont Blanc narůžovo

– KODAŇ
Novinky, Famous.cz

Začátkem letošního roku použil vlastní tuk z liposukce při přípravě pokrmů. Letos chce chilský umělec Marco Evaristti vylézt na nejvyšší horu Evropy Mont Blanc, obarvit ji na růžovo, prohlásit ji nezávislým státem a jmenovat sám sebe prezidentem.

Článek

"Co tím vším sleduji? Chci dát společnosti pokaždé nějakou ránu, aby měla o čem diskutovat," říká čtyřiačtyřicetiletý rodák z Chile, který nyní žije v Dánsku.

K uměleckému kousku na špičce evropské královny hor ovšem ještě nemá potřebná povolení francouzských úřadů. "Nechtěli mi svolení vydat a poslali mě pryč s tím, že jsem šílený," řekl umělec.

Vařením s vlastním tukem, z něhož dělal karbanátky - prý velmi chutné - chtěl například poukázat na to, jak společnost prahne po plastických operacích.

"Nejprve jsem chtěl lidem ukázat, že masové koule s mým tukem nejsou o nic nechutnější, než ty, které koupíte v supermarketu. A pak jsem chtěl vyvolat diskuzi nad tématem, jestli žijeme pro jídlo, nebo jíme pro život, jak by to mělo být," vzpomíná Evaristti, na jehož koulích si před časem pochutnalo na dvanáct odvážlivců.

Jeho výšlap na Mont Blanc a namalování hory na růžovo není přitom první výpravou do míst plných sněhu a ledu. V Grónsku již dříve natřel ledovec na červeno a umístil na něj zakonzervovanou lidskou mrtvolu, kterou navíc posadil za volant ferrari.

Po ledovci, který "obarvil" před třemi lety, a Mont Blanku, kam se vydá letos v červnu, vyvede do třetice všeho dobrého něco záludného ještě letos na Sahaře, či v chilské poušti Atacama.

Reklama

Výběr článků

Načítám