Hlavní obsah

Chlapec se učí mluvit od papouška

Novinky, Korzo
LONDÝN

Autistický chlapec Dylan Hargreaves z Londýna má nového učitele. Svá první slova se naučil papouškovat, a to doslova. Začal napodobovat totiž domácího mazlíčka, papouška ara jménem Barney. Těžce postižený čtyřletý chlapec Dylan nikdy neřekl ani slovo, ale poté, co do rodiny přišel papoušek Barney, začala se situace rychle měnit.

Článek

Papoušek se stal Dylanovým velkým učitelem, nejprve se klučina naučil říkat "dobrou noc", "táta", "máma", "ahoj", "dík" a několik dalších slov. Všechna tato slova mají v angličtině jednoslabičný ekvivalent. Odborníci se nyní domnívají, že velmi brzy dojde i na dvouslabičná slova.

Dylanova maminka Michelle je nadšená. "Barney změnil rodině od základů život. Dokud jsme ho neměli, snažil se Dylan sice mluvit, ale vycházely z něj jen nesrozumitelné zvuky. Pokaždé, když jsem po papouškovi chtěla, aby něco řekl, Dylan se začal pokoušet také. Myslím, že je to tím, že Barney říká slova pomalu, a Dylan tomu tak lépe rozumí. Teď když ukládám syna ke spaní, říká 'Brou noc, mami' a já mám pocit, že prožívám hotový zázrak," svěřuje se šťastná maminka.

Michelle dostala tříletého Barneyho loni v lednu a je přesvědčená, že už brzy Dylan řekne první dvouslabičné slovo a nebude to nic jiného, než: Barney.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám