Hlavní obsah

Maďar navrhoval, aby se pivo čepovalo zadarmo

– BUDAPEŠŤ
Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Maďarský ústavní soud referendum, o tom, aby se v zemi rozlévalo pivo zdarma, zakázal. Návrh podal jeden z maďarských občanů. V případě vypsání referenda byly pochopitelně vyhlídky na úspěch poměrně značné. Soud tak zklamal velkou část maďarských obyvatel, kteří doufali, že milovníci zlatého moku budou dostávat svůj oblíbený nápoj zadarmo.

Článek

Ústavní soud souhlasil s názorem Ústřední volební komise, která už loni avizovala, že lidové hlasování na toto téma je nepřípustné. Ústavní soudce László Kiss se nechal slyšet, že náklady na jednání soudu by měl platit autor tohoto návrhu.

Otázka referenda měla podle návrhu občana znít následovně: "Souhlasíte s tím, aby návštěvníci restaurací a pohostinství nemuseli platit za pivo?"

Ústavní soud zdůvodnil své odmítavé stanovisko tím, že referendum na toto téma by porušilo ústavu a mezinárodní úmluvy. "Návrh je v rozporu s principem tržního hospodářství," uvádí se v rozhodnutí.

Ústavní soud rovněž upozornil, že v případě úspěšnosti referenda není vyřešena otázka odškodnění majitelů restaurací a není jasné, kdo by spotřebované pivo zaplatil.

Pivo však není typicky maďarským nápojem, i když jeho obliba vzrůstá, Spotřeba je mnohem nižší než v Německu nebo ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám